Mat med smak

Mat Med Smak er navnet på måltidkonseptet vårt i Norlandia. Mattilbud skal alltid være i henhold til næringsmiddellovgivningen og myndighetenes retningslinjer for mat og måltider i barnehagen. Vi tilrettelegger for barn med spesielle behov, og tar alltid hensyn til allergier og matintoleranse. Måltidene skjer i en hyggelig atmosfære og er en arena for samhandling og fellesskap, hvor ansatte er viktige rollemodeller. Ved bordet snakker man om mat og kosthold i en naturlig sammenheng, og barna tar til seg ny kunnskap om mat og egen helse.

Barna medvirker /gis kunnskap gjennom

• Dekke bord
  • Rydde etter måltidene
  • Med jevne mellomrom bidrar barna med å sette opp menyer, innkjøp og tilberedning
  • Tilpassede matporsjoner og begrensning av matsvinn (systematisk veiing)

Kjennetegn pedagogisk måltid:

• En arena for samhandling og fellesskap, hvor ansatte er viktige rollemodeller
  • Tema mat og kosthold bidrar til å utvikle barnas kunnskap om mat og grunnleggende forståelse for hvordan man kan ta vare på egen helse
  • Frukt og grønt til alle måltidene
  • Arena for utvikling av sosial kompetanse og inkluderende fellesskap

I Norlandia Bjørnhaugen barnehage har vi fullkost som innebærer 3 måltider om dagen. Vi serverer varm lunsj en dag i uka. De andre dagene serveres brød/ knekkebrød og evnt. kornblanding. Måltidene inneholder frukt og grønnsaker hver dag slik som paprika, agurk, tomat. Hver onsdag har vi enten havregrynsgrøt eller grove vafler til frokost.

• Frokost serveres fra 08.00 - 08.45
  • Tidspunkt for lunsjen er tilpasset barnas behov på de ulike avdelingene. De minste spiser litt før de som er større. Smøremat består av grovt brød,knekkebrød med et godt og variert utvalg av pålegg.Melk eller vann til drikke.
  • Mellommåltidet serveres ca kl 14.00 - 14.30 og består av frukt, grønnskaer og brød/knekkebrød. Vann til drikke.

Avdelingene har fokus på at måltidet skal være variert og næringsrikt, og at barna også får delta i prosessen med tilberedning.

Vi vil skape matglede og ønsker at barna får en god opplevelse av måltidet. Måltidet er et større begrep som innebærer grunnleggende verdier om råvarer, matlaging, hvordan maten ser ut, og hvor den kommer fra.  Vi vil vekke barnets nysgjerrighet med spennende smaker.

Rammeplanen viser også til at barnehagen skal bidra til at barna utvikler en grunnleggende forståelse for hvordan man kan ta vare på egen helse. Måltidene er også en arena for utvikling av sosial kompetanse.

Måltidene skjer i en hyggelig atmosfære og er en arena for samhandling og fellesskap, hvor personalet er viktige rollemodeller.